MASSAGE BIJ ANGST EN DEPRESSIE

 

Massage bij depressie

Tijd vrijmaken voor massage is even belangrijk voor mensen die kampen met depressie. Meerdere studies hebben aangetoond hoe massage depressie kan bestrijden door cortisol niveaus te verlagen.

Cortisol is het antwoord van het lichaam als reactie op stress, massage verlaagt het met 50%. Tegelijkertijd biedt massage veel voordelen en kan ook het niveau van serotonine en dopamine verhogen, beide neurotransmitters die je stemming helpen stabiliseren.

Soms kan het moeilijk zijn om tijd te maken voor het verzorgen van jezelf, maar het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan jezelf. Een regelmatige massage bevordert een ontspannen toestand van mentale alertheid. Het maakt het makkelijker om te onthouden dat je je goed voelt en dat je belangrijke stappen onderneemt om dat te laten gebeuren.

 

Massage bij angst

Het menselijk lichaam is ontworpen om te reageren op gevaar, zoals een aanval door wilde dieren, door te vluchten of te vechten. Beide acties vereisen een verhoogde hoeveelheid cortisol, bekend als het ‘stress hormoon’, dat het immuunsysteem onderdrukt en de bloedsuikerspiegel verhoogt om onze spieren klaar te maken voor vechten of vluchten.

Maar aangezien de meeste problemen vandaag de dag geen wilde dieren betreffen, kan het hoog houden van het cortisolgehalte leiden tot spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en slapeloosheid.

Als u door angst spanning in uw schouders, rug en nek heeft, kan een professionele massage zich specifiek op die gebieden richten. Ongeacht waar u spanning draagt, massage verhoogt de niveaus van oxytocine en serotonine, wat resulteert in vermindering van stress. Het gevoel van ontspanning gecreëerd door een regelmatige massage verlaagt ook de bloeddruk en verbetert stemming.

Als een lichaam ontspannen is, reageert het zenuwstelsel met een lagere hartslag en verbeterde ademhaling. Diepe slaap wordt makkelijker bereikt omdat je spieren de sensatie van ontspanning onthouden, voldoende om het thuis te laten herstellen, waardoor je kunt genieten van een gezonder leven.