STIMULEER HET GELUKSHORMOON

 

Vraag je je weleens af waarom je je na een massage ontspannen voelt? Je ervaart een soort stilte van binnen, een klein geluksgevoel? Dit gevoel wordt veroorzaakt door oxytocine en serotonine, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Wat heeft de huid daarmee te maken?

Onze huid, ons grootste orgaan, speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van hormonen die voor een prettig ontspannen gevoel zorgen. Zonder de huid zouden wij niet kunnen leven. Onze tast- en pijn zintuigen in de huid zijn onmisbaar voor ons contact met de buitenwereld. Een massage stimuleert het hormoon oxytocine via de hypothalamus in de hersenen met als gevolg een lagere bloeddruk, lagere hartslag, minder stresshormonen in het bloed. En dat maakt weer dat je je rustiger voelt, minder lichamelijke klachten krijgt en een verhoogde kans op een betere gezondheid hebt.

Serotonine, een ‘gelukkige’ bijkomstigheid

Wanneer door huidcontact oxytocine geproduceerd wordt, stimuleert dit hormoon ook de productie van serotonine, het stemmingshormoon. Serotonine wordt in de hersenen en in de darmen gemaakt en speelt een belangrijke rol bij slaap, emotie, seksuele activiteit, eetlust, stemming en je bioritme. Het wordt niet voor niets het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Lichaamseigen pijnstiller

Door massage komen nog meer stofjes vrij in het lichaam. De verklaring hiervoor is dat door massage het parasympatische deel van het zenuwstelsel wordt geactiveerd. Hierdoor wordt minder cortisol en noradrenaline afgegeven. Dit zijn de hormonen die vrijkomen bij stress en betrokken zijn bij de vecht- of vluchtreactie. Door minder cortisol neemt de activiteit van het immuunsysteem toe en ontstaat er een grotere weerstand tegen ziekten. Massage stimuleert ook de productie van endorfine. Endorfine is de lichaamseigen pijnstiller.