Hoe maak je aan kinderen duidelijk wat kanker is, hoe een chemokuur werkt en wat de gevolgen daarvan zijn voor de patiënt? Met een boekje met eenvoudige tekst en aansprekende stripachtige gekleurde paginagrote tekeningen! Het legt uit wat ‘kankercellen’ in je lichaam doen, hoe ze bestreden moeten worden, en hoe de strijd tussen gezonde en zieke cellen er aan toe gaat. De genezende Radio-Robbie en zijn vriendjes worden voorgesteld als sterke soldaatjes die de gemene kankercellen veelal met succes bestrijden. Er is zelfs ruimte om zelf plaatjes in te kleuren. Voorlezen vanaf 4 jaar en zelf lezen vanaf 8 jaar. Kijk en bestel op Vereniging ouders, kinderen & kanker.

 

KankerSpoken is een bron van informatie voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners. De site is ingedeeld in leeftijdscategorieën en er staat een uitgebreide lijst met aanbevolen boeken. Ook zijn er antwoorden op diverse vragen zoals bijvoorbeeld wel of niet vertellen:

Doet u er goed aan om uw kinderen te vertellen dat u kanker heeft of kunt u het beter verzwijgen? En welke reacties kunt u verwachten? Het liefst zou u het hen willen besparen. Maar kan dat eigenlijk wel? Het zijn vragen die u bekend in de oren zullen klinken. Toch is openheid belangrijk. Want alleen dan kunnen uw kinderen er iets mee. En u kunt hen leren hoe met verdriet, zorgen, boosheid en angst om te gaan. Openheid De ervaring leert dat ‘gewoon’ vertellen wat er aan de hand is, de minste problemen oplevert. Doet u het niet dan loopt u het risico dat uw kind er op een andere manier achter komt. Want kinderen hebben voelsprieten. Ze zien en horen alles. Hun vader die met rode ogen uit de slaapkamer komt, oma die plotseling op de stoep staat, een telefoon die steeds maar gaat, ze voelen haarfijn aan dat er iets mis is. Als kinderen niet weten wat er aan de hand is, gaan ze zelf op zoek naar verklaringen. En hun fantasie is vaak erger dan de werkelijkheid. Het is niet erg als uw kinderen uw emoties zien, maar probeer te voorkomen dat u overstuur raakt. Geef niet te veel informatie tegelijk en gebruik woorden die de kinderen begrijpen. Begin met te vertellen wat u hebt, waarom daar iets aan gedaan moet worden en welke behandeling u krijgt. Deze site kan u daarbij helpen. U vindt voor elke leeftijd informatie over kanker, behandelingen en gevoelens.
Bron: kankerspoken/ volwassenen

Andere sites voor kinderen en kanker:
Kinderen en kanker: Hun wereld op hun kop! 
Achter de Regenboog
Langs de Zijlijn